De 8 stappen voor optimaal gazon onderhoud

De 8 stappen voor optimaal gazon onderhoud

Het onderhouden van het gazon kan veel vragen met zich meebrengen. Wanneer doe je iedere handeling? Vandaag brengen we daar structuur in aan, met het handige stappenplan. Met behulp van deze stappen en het uitgebreide assortiment aan gazon onderhoud producten kun je op een georganiseerde manier te werk gaan voor het beste resultaat!

Het stappenplan

Stap 1. Half februari- half mei: graven

Na de winter is het belangrijk om de bovenste laag van het gazon te verwijderen. Lucht en water kunnen dan weer goed doordringen. Zo droogt de bovenste bodemlaag, terwijl de vocht op de onderste laag blijft. Je kunt hiervoor gebruik maken van een krabber, een woeler of van de cultivator voor de zwaardere grond.

Stap 2. Maart-september: verkruimelen

Met een hark vergruis je de bovenlaag van de bodem. Met dit gereedschap vergruis je de grove structuur, terwijl je de verharding van de bodem wel kunt behouden. Dit doe je direct na het openscheuren. De fijne aarde die ontstaat biedt de ideale omstandigheden voor het bodemleven. Voor zowel watertoevoer als wortelschieten is losse grond de juiste omgeving.

Stap 3. Half maart-september: zaaien & planten

De lente is het juiste moment voor het inzaaien en planten van jonge zaailingen. De grond moet relatief droog zijn als je hiermee aan de slag gaat. Met de zaairoller kun je gemakkelijk rijgewassen aanleggen. De zaden worden gelijkmatig verdeeld en moeten alleen nog met aarde worden bedekt. Daarna licht harken en gieten zonder de bodem te verzanden.

Stap 4. Half maart-september: beluchten

Alleen als de aarde los zit, krijgen de planten genoeg lucht, warmte en voedingsstoffen tot aan de wortel. De hark en de beluchter kunnen hierbij fijne hulpmiddelen zijn.

Stap 5. Maart, juni en september: bemesten

Met gazonmest geef je de grond de energie die het nodig heeft om de planten optimaal te verzorgen. Organische meststoffen zijn gemaakt van dierlijke producten en verbeteren de bodem door de vorming van humus te bevorderen.

Stap 6. Half maart-oktober: wieden

Door te wieden hebben ongewenste planten geen schijn van kans. Dit doe je door middel van de hark of de schoffel voor optimaal resultaat.

Stap 7. September-november: opruimen

Tuinafval zoals takken, bladeren, resten van het wieden en bloemblaadjes zijn de voedingsbodem voor schimmels en onkruid. Daarom is het belangrijk om goed te harken!

Stap 8. Oktober-december: omgraven

Tegen het einde van het jaar is het tijd om de bodems om te graven. Zo verbeter je de levensomstandigheden waar je in de lente ook weer baat bij hebt. Hiervoor maak je gebruik van spades of spitvorken.

Geniet van het gazon!

Deze stappen bieden een leidraad gedurende het hele jaar voor een gezond gazon.