Ga ook bij- en vlindervriendelijk tuinieren

Ga ook bij- en vlindervriendelijk tuinieren

Zolang het sneeuwt of vriest kunnen we niet veel ondernemen in de tuin. De perfecte tijd om plannen te maken voor het komende tuinseizoen, lekker bij de verwarming met een kop kruidenthee of koffie erbij. Wil je nu eindelijk die vijver of moestuin aanleggen of een pergola bouwen? En heb je wel genoeg wintergroene of juist bloeiende planten in de tuin? Denk bij het maken van je nieuwe plannen ook eens aan de bijen en vlinders, die het al jaren moeilijk hebben. Dat is makkelijker dan je misschien denkt, zelfs op je balkon.

101 diervriendelijke tuintips

Onlangs verscheen bij Kosmos Uitgevers het mooi geïllustreerde boek Een tuin voor bijen en vlinders van een auteur met een zeer toepasselijke achternaam: Albert Vliegenthart. Hij werkt als ecoloog bij De Vlinderstichting en weet dus waar hij het over heeft. Vliegenthart geeft informatie over welke soorten er allemaal zijn, hoe ze (over)leven en wat ze nodig hebben. Daarnaast laat hij zien hoe je vlinders, bijen en andere insecten naar je tuin of balkon kunt lokken. Bijvoorbeeld met bepaalde planten en plantencombinaties, beplanting in verschillende hoogten, zon- en schaduwplekken en door slim om te gaan met water.

Handige weetjes

Door het hele boek heen staan handige weetjes. Zo blijken vlinders paars-roze en gele bloemen het best zien, terwijl bijen houden van bloemen met makkelijk bereikbare meeldraden en stempels. Voorjaarsbollen zijn ook heel belangrijk voor bijen, want ze bieden in een donkere, koude periode van het jaar veel stuifmeel. Denk aan krokussen, blauwe druifjes, winterakonieten, sneeuwklokjes en bosanemonen. Ben je deze vergeten te planten afgelopen herfst? Kijk dan nu in ons tuincentrum in Katwijk naar bloeiende bollen in pot, mand of bak.  

Natuurlijk effect

Vrijwel alle bij- en vlindervriendelijke mogelijkheden in het boek zorgen voor een natuurlijk effect, letterlijk en figuurlijk. Er zullen zeker ook meer vogels en andere kleine dieren in je tuin verschijnen. Als je Vliegentharts tips opvolgt heb je meteen een onderhoudsvriendelijker tuin. Zo hoef je bijvoorbeeld minder vaak water te geven. Vlinders blij, bijen blij, tuiniers blij!

In ons tuincentrum in Katwijk vind je volop bij- en vlindervriendelijke planten en verschillende soorten insectenhotels.

 

 

Een tuin voor bijen & vlinders. 101 tips om nuttige insecten te helpen. Albert Vliegenthart, Kosmos Uitgevers, ISBN: 9789021570174, € 17,50